انواع کلید تابلو برق

کلیدهای تابلو برق، اجزای مهمی در سیستم های برقی هستند که برای کنترل و مدیریت جریان برق استفاده می شوند. از آنجا که کلیدها نقش مهمی در عملکرد و ایمنی تابلو برق ایفا می کنند، انتخاب و استفاده از کلیدهای مناسب بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله به بررسی انواع کلیدهای تابلو برق می پردازیم.

  1. کلیدهای تاکتیل (Push Button Switches): کلیدهای تاکتیل یا کلیدهای فشاری، از نوعی سوئیچ هستند که با فشار دادن دکمه به وضعیت ON یا OFF تغییر می کنند. این کلیدها به طور معمول با یک منبع تغذیه DC کار می کنند و برای کنترل تجهیزات الکترونیکی و کنترل دستگاه های خانگی استفاده می شوند.

  2. کلیدهای روشنایی (Toggle Switches): کلیدهای روشنایی، کلیدهایی هستند که با حرکت دادن لنگر به وضعیت ON یا OFF تغییر می کنند. این کلیدها در انواع مختلفی مانند یک پله، دو پله و سه پله وجود دارند و برای کنترل تجهیزات برقی و الکترونیکی استفاده می شوند.

  3. کلید کمپکت (MCCB)

    کلیدهای کمپکت (MCCB)  جزو دسته کلیدهای فشار ضعیف محسوب می‌شوند. معمولاً در سطوح بالادستی و یا خروجی تابلو برق‌های صنعتی از این نوع کلید برای قطع اتوماتیک استفاده می‌کنند. مهم‌ترین ویژگی که این نوع کلیدها دارند استقامت الکتریکی بالا در لحظه قطع است. فاکتورهای انتخاب کلید کمپکت شامل فرکانس نامی، جریان اتصال کوتاه، جریان قطع حفاظتی، جریان نامی، ولتاژ نامی و… هستند. 

  4. کلید هوایی (ACB)

    در سیستم‌های فشار ضعیف که دارای آمپر بالایی هستند از کلید هوایی استفاده می‌کنند. این نوع کلید از تجهیزات در برابر انواع اتصال کوتاه، اتصال به زمین، اضافه بار و… محافظت می‌کند. ACBها برخلاف کلیدهای روغنی خطر آتش‌سوزی ندارند و معمولاً به دلیل ظرفیت بالایی که دارند در ورودی تابلو برق‌ها استفاده می‌شوند. اصول عملکرد کلیدهای ACB با سایر کلیدهای اتوماتیک متفاوت است به طوری که از ایجاد جرقه بعد از جریان صفر جلوگیری می‌کند. کلید هوایی سه پل دارای سه فاز بوده و کلید هوایی چهار پل علاوه بر سه فاز دارای ترمینال نول نیز است.